EUR: Syrische vluchtelingen integreren beter in Rotterdam

29 April 2021, 13:14 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
ANP

Het gaat de afgelopen jaren beter met de integratie van Syrische statushouders in Rotterdam. Dat concluderen onderzoekers van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Het onderzoek werd gehouden in 2017, 2018 en 2019. Volgens de resultaten is de beheersing van de Nederlandse taal toegenomen, voelen ze zich steeds vaker Rotterdammer en is er ook meer zelfredzaamheid.

Het onderzoek door de Erasmus Universiteit werd gehouden op verzoek van Stichting De Verre Bergen (SDVB), een sociaalmaatschappelijke stichting die in 2015 besloot een bijdrage te leveren door een huisvestings- en integratieprogramma op te zetten voor Syrische gezinnen in Rotterdam. Er werd een programma gestart door Stichting Nieuw Thuis Rotterdam (SNTR) waar 208 Syrische gezinnen aan meededen.

Naast een betere taalbeheersing en zelfredzaamheid concluderen de onderzoekers dat de statushouders vaker actief zijn als vrijwilliger en sneller betaald werk vinden. Tegelijkertijd, zo blijkt, geldt dit niet alleen voor de gezinnen die meededen aan het programma van Verre Bergen en Nieuw Thuis. De ontwikkelingen zijn vergelijkbaar met statushouders die niet meededen aan het programma en het integratieprogramma van de gemeente Rotterdam volgden.

Statushouders zijn verder ook blij over Rotterdamse integratiecursussen: 72 procent geeft aan (heel) tevreden te zijn, maar té intensief integratiebeleid werkt volgens het onderzoek averechts: ''Intensief beleid heeft het risico van lock-in effecten: men raakt afhankelijk van het programma en eigen initiatief wordt gedempt. Bijvoorbeeld:  de zelfredzaamheid van gemeente- en SNTR-deelnemers verschilt weinig van elkaar. Dit terwijl SNTR-deelnemers hierbij duidelijk vaker zijn ondersteund door coaches van SNTR. Gemeente-deelnemers vinden meer op eigen kracht en via informele netwerken hun weg in Rotterdam'', valt te lezen.

Jongeren en kinderen

In het project is ook onderzoek gedaan onder Syrische jongeren in Rotterdam. Het merendeel van de kinderen en jongeren voelt zich thuis in Rotterdam, is de conclusie. ''Ze zijn enthousiast over de stad en de meesten voelen zich er veilig en hebben er hun draai gevonden. Het hebben van vrienden en familieleden die in Nederland wonen en de beheersing van de Nederlandse taal spelen hierbij een belangrijke rol. Naar school gaan en hier aan hun toekomst kunnen werken is ook van belang voor het thuisgevoel. Thuis voelen in Rotterdam bestaat naast een gevoel van emotionele verbondenheid met Syrië.''